Over LAVA

Van en voor adoptieouders

LAVA is in januari 2001 opgericht door adoptieouders, vanuit de behoefte aan een landelijke en onafhankelijke vereniging van en voor adoptieouders.
LAVA behartigt de belangen van (aspirant-)adoptieouders, zonder onderscheid in politieke of religieuze achtergrond en onafhankelijk van instanties die bij adoptie betrokken zijn.

Waarom een landelijke vereniging voor adoptieouders?

Adoptieouders kunnen door de bijzondere aard van hun ouderschap grote onzekerheden ervaren en met veel vragen worstelen. LAVA wil een laagdrempelige vraagbaak zijn voor (aspirant)adoptieouders. Bij problemen die met adoptie samenhangen wil LAVA de mogelijkheid van zowel directe consultatie als snelle doorverwijzingen bieden.
Begeleiding direct na aankomst van het adoptiekind in het gezin wordt in het algemeen overgelaten aan consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen. Latere adoptie-nazorg, in het bijzonder bij (ernstige) gedragsproblemen bij het adoptiekind, is nog steeds afhankelijk van regionale hulp die onvoldoende beschikt over deskundigen die in adoptie zijn gespecialiseerd. LAVA wil, in samenwerking met of in aanvulling op andere organisaties, adoptie-specifieke nazorg bevorderen.
Via deelname aan het AdoptieOudersOverleg (AOO) maar ook rechtstreeks probeert LAVA invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid, dat natuurlijk altijd meer en beter op de belangen van (aspirant-)adoptieouders kan zijn afgestemd.
Voor bepaalde adoptie-specifieke problemen kan de oplossing worden gezocht via wetenschappelijk onderzoek. LAVA wil daarom wetenschappelijk onderzoek op het gebied van adoptie stimuleren.

Wat doet LAVA voor u als lid?
LAVA kan u informeren over de voorbereiding op adoptie, de adoptie-procedure, adoptie-nazorg en de andere zaken die van belang zijn voor adoptieouders.
LAVA kan u een luisterend oor bieden, u advies geven en – indien nodig – doorverwijzen naar een deskundige. LAVA heeft ervaringsdeskundigen en professionals in huis maar beschikt daarnaast over een eigen netwerk vanĀ  deskundigen, onder wie adoptie-deskundigen, psychologen, artsen, advocaten en onderwijsdeskundigen. LAVA is voor haar leden in principe 24 uur per etmaal bereikbaar.
Vier keer per jaar ontvangt u LAVA Magazine, het verenigingsblad van LAVA. Via LAVA Magazine wordt u onder meer op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op het gebied van adoptie.
Twee keer per jaar (voor- en najaar) organiseert LAVA een thema- en ontmoetingsavond, die in principe bestaat uit een lezing van een adoptie-deskundige met aansluitend discussie en gelegenheid tot onderling contact. LAVA-leden betalen hiervoor een gereduceerd tarief.

Als daar voldoende belangstelling voor is, organiseert LAVA thematische gespreksgroepen voor (aspirant-)adoptieouders.

Contact

E-mail: info@adoptie.org

tel: 06-21805222 (Sander Vlek, voorzitter bestuur Lava)

https://www.facebook.com/lavaadoptieouders/

U kunt per mail aangeven of u telefonisch contact wilt. Als u uw telefoonnummer en de tijden waarop u bereikbaar bent vermeld, dan bellen we u zo snel mogelijk terug.

Bestuur

  • Sander Vlek, voorzitter
  • Marco de Heer, penningmeester
  • Kerstin Henze-Buisman, secretaris ad-interim
  • Lieneke Schuitemaker, redactie Lava Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.