Het verwenste kind door Babet Bruns

‘Het verwenste kind’ is het autobiografische verhaal van op 12 september 1968 geboren Petronella Johannes Maria, roepnaam Ellie. Zij wordt negen maanden na haar geboorte opgenomen in het gezin Bruns, als Babet Maria Christina. Zij hebben dan al Paul van twee en een half geadopteerd. Na Babet komt vier jaar later Charlotte, die een jaar jonger is dan Babet. Met Charlotte zal ze altijd goed contact hebben, met Paul niet erg.

Vanaf haar veertiende jaar trekt Babet zich steeds meer in zichzelf terug. Haar moeder heeft haar dan al verschillende keren heftig afgewezen, in de steek gelaten, juist op momenten dat Babet haar aandacht hard nodig had. Met haar vader heeft ze aanvankelijk veel beter contact. Maar als de strijd tussen Babet en haar moeder werkelijk losbarst, kiest hij voor zijn vrouw.

Door het boek heen bespreekt ze hoofdthema’s waar (adoptie)kinderen mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld het begrip identiteit of: wie wil je dat ik ben? Babet heeft een expliciete persoonlijkheid en een sterke eigen wil. Haar moeder accepteert Babet’s identeit, de persoon die ze is, niet volledig.

Op haar zeventiende loopt Babet weg van huis. Toch blijft ze contact zoeken, vooral met haar moeder, bij wie ze zoekt naar liefde en erkenning. Op haar 29e breekt ze definitief met haar adoptie-ouders. Voorafgaand aan die breuk heeft heeft ze suïcidale gedachten en heeft ze vrijwel letterlijk gevochten met haar moeder.

Het zich steeds maar weer afgewezen voelen, gevoelens van eenzaamheid, en de onzekerheid over zichzelf zijn hoofdthema’s in Babet’s ontwikkeling. Aan het eind van het boek blijkt er toch hoop voor Babet. Ze blijkt vriendschapsrelaties aan te kunnen gaan en in het beroepsleven geniet ze als natuurgeneeskundig therapeut steeds meer bekendheid.

Het verwenste kind is een boeiend boek. Het is uitstekend geschreven. De opbouw en structuur maken het boek erg geschikt voor discussies. Dit boek is voor het adoptieveld en zeker voor hulpverleners een aanwinst.

René Hoksbergen

Babet M.Ch. Bruns (2016). Het verwenste kind. Leeuwarden: Elikser Uitgeverij.

194 pagina’s, € 17.50